Om oss

 


Om Oss & Villa Aster

Några ord om gårdens historia

 

Det var patron Axel Jönsson som byggde gården som vi känner till idag och det finns dokumenterat med bilder från början av förra seklet. Axel var VD för Tjärby mejeri samt ordförande i direktionen för Skandinaviska Bankens kontor i Laholm.  Han var en framstående person på orten och ägde sedan tidigare en gård (hus och stor ladugård) samt 25 hektar åker.

 

Vid förra sekelskifetet, runt 1910, behövde Axel och hans hustru Eva ett nytt representativt hus för deras växande familj (det blev så småningom 12 barn). Det nya huset blev inte speciellt stort men påkostat och byggdes med omsorg om viktiga detaljer såsom en elegant stentrappa, vackert utsmyckade kakelugnar och en utsökt veranda. Det fanns också gott om moderna inslag, så när huset stod klart blev ett representativt boende för familjen.

År 1948 tog syskonen Anders och Ebba över gården där de fortsatte att bo resten av sina liv. Eftersom de inte hade några barn testamenterades huset till de blindas förening.

Lösöret såldes på auktion där tusentals besökare fyllde gården.

 

Under de kommande åren gick huset igenom ett långsamt förfall ända fram till november 1999 då Magnus och Katarina Larsson tog sig an huset och varsamt började renovera.

I december 2010 tog vi över gården och sedan dess har vi fortsatt med olika verkamheter bl.a. bröllop och fester, konstutställningar och café. Sedan 2019 jobbar vi som konsulter Tomas inom teknik och Antonia som skribent.

Ni är välkomna att kontakta oss!

Tomas Nilsson & Antonia Stjernfelt

Halmstadsvägen 29, 31240 Genevad

Antonia@villaaster.se 


>